Σάμαλι Νηστίσιμο


  • 1 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • Φλούδα ενός λεμονιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 140 C

    -Βάζετε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά και ανακατεύετε

    -Βουτυρώνετε ένα ταψί

    -Γυρίζετε το μείγμα στο ταψί

    -Αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί για 20 λεπτά

    -Ψήνετε μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα, μία ώρα περίπου

    -Μόλις ετοιμαστεί το σάμαλι και κρυώσει, σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό, την φλούδα λεμονιού και την ζάχαρη και αφήνετε να βράσει

    -Περιχύνετε με χλιαρό σιρόπι το κρύο σάμαλι