Χωριάτικο


  • 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • 3 1/2 κουταλάκια μαγιά σκόνη
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι σικάλεως
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

-Βάζετε σε μία λεκάνη 1/4 φλυτζάνι από το νερό, διαλύετε τα 2 1/2 κουταλάκια από την μαγιά και αφήνετε το μείγμα να ¨ξεκουραστεί¨ γύρω στα 15 λεπτά

-Σε ένα μπωλ ανακατεύετε τα δύο αλεύρια

-Προσθέτετε το αλάτι

-Προσθέτετε το ένα φλυτζάνι αλεύρι και ανακατεύετε

-Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει 6 με 8 ώρες περίπου

-Βάζετε σε μία λεκάνη 1/2 φλυτζάνι από το νερό, διαλύετε την υπόλοιπη μαγιά, και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά

-Προσθέτετε στο πρώτο μείγμα 1/2 φλυτζάνι νερό και ανακατεύετε

-Προσθέτετε 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και ζυμώνετε

-Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το μείγμα της καινούριας μαγιάς

-Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη

-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπωλ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπωλ με πλαστική μεμβράνη

-Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 1 1/2 ώρα

-Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει

-Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού

-Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη

-Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα

-Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω

-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C

-Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα

-Ξεσκεπάστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν

-Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν