Ζύμη Σφολιάτα


  • 1 1/4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
  • 1 1/8 φλυτζάνια τσαγιού βούτυρο φρέσκο σκληρό, αγελαδινό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • νερό

-Κοσκινίζετε το αλεύρι

-Ανοίγετε στη μέση ένα λάκκο

-Μέσα στο λάκκο, βάζετε το αλάτι, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο νερό.

-Με τα χέρια αναμιγνύετε, το αλεύρι με το νερό, προσθέτοντας κάθε τόσο νερό

-Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή.

-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα βρεγμένη και την αφήνετε να αναπνεύσει για 30 λεπτά περίπου.

-Αμέσως μετά αλευρώνετε μία επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη

-Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε φύλλο, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου

-Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και με το χέρι το πιέζετε ώστε να απλωθεί και να καλύψει τα 3/4 της ζύμης αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες της ζύμης ένα δάχτυλο περίπου

-Κατόπιν τη διπλώνετε στα 3, (την μία άκρη από την κοντύτερη πλευρά τη διπλώνουμε μέχρι τη μέση και το ίδιο κάνουμε με την άλλη)

-Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες

-Αμέσως μετά την ξανανοίγετε σε σχήμα παραλληλόγραμμου την ξαναδιπλώνετε και την ξαναβάζετε στο ψυγείο για άλλες δύο ώρες.

-Επαναλαμβάνετε ακόμη δύο φορές

-Η ζύμη είναι έτοιμη να τη μεταχειριστείτε.

-Διατηρείται στο ψυγείο για δύο μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο.